Frans Arp herfstveteranenkampioen

NHSB veteranenkampioenschap - ronde 6

Vorig jaar is er een begin gemaakt om de herfstveteranenkampioenschappen schaak in IJmuiden te houden. Het toernooi dat dit jaar werd bezocht door ruim veertig spelers van gevorderde leeftijd uit alle delen van Noord-Holland, maar met een schat aan ervaring. En die ervaring was dit jaar hard nodig, want in de laatste ronde was de spanning om te snijden, zeker in de hoofdgroep en groep C.
De groep waar uiteindelijk de winnaar vandaan moest komen telde nog drie kanshebbers: Frans Arp, Jan van Dorsselaer en Jaap de Berg. Eerstgenoemden moesten elkaar op het bord bestrijden. Frans hield de kampioen van vorig jaar stevig in de tang en kon na afloop opgelucht ademhalen, de winst was binnen. En concurrent bleef over: Jaap. Wat zou die doen tegen de dit jaar op dit toernooi nog ongeslagen Charlie Zwemstra? Het antwoord kwam spoedig. Ook Jaap vond geen bres in de afweer van Charlie, zodat Frans zich tot kampioen kon laten kronen.

 
Frans Arp - Jan van Dorsselaer   Charlie Zwemstra - Jaap de Berg

In groep B was de strijd heel wat minder spectaculair, alhoewel daar op het bord niets van te bemerken viel. Andries Visser had voldoende aan remise tegen Pieter Levasier om zich winnaar te noemen van deze groep. Andries vergaloppeerde zich echter in de Sveshnikov variant, maar kwam met de schrik vrij en breide daarna geduldig een gewonnen stelling in elkaar.

 
Andries Visser - Pieter Levasier   Cees van den Broek - Gerard Boerrigter

In groep C speelde zich een soortgelijke situatie af als in groep A. Van de drie koplopers kwamen er twee tegen elkaar uit: Cees van den Broek moest het opnemen tegen Gerard Boerrigter. Cees moest winnen om groep C winnend af te sluiten. Het werd remise zodat Gerard op weerstandpunten de titel in groep C kon behalen. De andere concurrent, Willem Dekker, strandde tegen Ger Sevenhuysen. Willem had het na afloop nog wel over de enorme hoeveelheid taarten die hij die ochtend had moeten bakken en die waarschijnlijk zijn kleverige spel moesten verklaren.

 
De salade als tussendoortje   Handgeschilderde schaakbekers

Ook de omlijsting was dit jaar uitstekend, na enkele uren spelen konden de klokken worden stilgezet om te gaan eten van een enorme huzarensalade die door snackbar Johan van Es was verzorgd.
Alle deelnemers gingen met een handgeschilderde schaakbeker, geschonken door Dirk Geels, naar huis.

Andries Visser