Strijdlustige veteranen

NHSB veteranenkampioenschap - ronde 3

Terwijl het buiten dankzij een fraai herfstzonnetje aangenaam vertoeven was, hadden de meeste schaakveteranen daar geen oog voor, de aandacht was volledig gefocust op de 64 velden. Voor vele schakers was het natuurlijk erop of eronder, een derde verliespunt erbij en de groepsprijs is buiten bereik, maar ook met een tweede verliespunt, kunnen de eventuele aspiraties op een prijs de koelkast in. Dat was in ronde drie goed te merken. In het gebouw aan de Eksterlaan hing de eerste uren een serene stilte, ondanks een volle speelzaal.
Het duel in groep C om de eerste plaats tussen Cees van den Broek (Chess Society Zandvoort) en Willem Dekker (de Wijker Toren) kenmerkte zich door eindeloos manoeuvreren. Beide spelers berustten na al deze handelingen, waar geen meter werd opgeschoven, in remise. Nu komt dat natuurlijk wel de spanning in de groep ten goede, want Jan Bontenbal (Kijk Uit) kreeg met een prima overwinning op Ger Sevenhuysen (Warmenhuizen) de beide koplopers op een half punt weer in zicht. De rest van de partijen in groep C werd verder gekenmerkt door een groot aantal remises.

Gerard Boerrigter (86 jaar) remiseerde met Ysbrand Bouma (88 jaar)

In groep B ging het duel om de eerste plaats tussen Jan Hettema (Koedijk) en Andries Visser (Kijk Uit). Na een enerverend duel werd de partij in de extra tijd beslist in het voordeel van Andries.
Hans Pot (Aalsmeer) bleef in het voetspoor door met een vooruitgeschoven paard de verdediging van Jan Sinnige (de Wijker Toren) op het verkeerde been te zetten. Opmerkelijk gezien de stand op het bord, was de uitslag tussen Willem Spaan (Volewijckers) en Pieter Levasier (HWP Haarlem). Willem kon met dame en toren tegen de twee torens van Pieter de winst niet vinden en besloot tot remise.
In groep A, waar de trotse leider Frans Arp (Het Spaarne) helaas afwezig was wegens medische redenen, is de strijd nog lang niet gestreden. Jaap de Berg (Het Witte Paard) kwam langszij door een overwinning op Hernán Brain (Opening 64). Maar liefst vier spelers volgen dit duo op slechts een half puntje.
Na afloop van al dit schaakgeweld werd door veel schakers de bar bezocht en werd onder het genot van een drankje zichzelf herhaaldelijk afgevraagd: "waarom deed ik in hemelsnaam eigenlijk deze zet?"

Andries Visser