Hoezo incorrect?

Keizercompetitie ronde 13

Vrijdag 14 november 2008 - Over het algemeen zijn schakers rustige types. Zelden een onvertogen woord of een handgemeen en hooligans zijn in geen velden of wegen te bekennen. Eenmaal achter het bord echter verdwijnt iedere vredelievendheid en is het de bedoeling de tegenstander zo snel mogelijk in de pan te hakken. Geen compassie of medelij, de kop er af. Pas als de tegenstander zich gewonnen heeft gegeven keert de rust weer terug en toont de schaker zich weer een vredelievend burger. Tijdens het nakaarten zal een tegenstander weer met de nodige egards tegemoet getreden worden. Woorden als: "Wat ben je toch een kluns" of "Waar zat je verstand" zijn uit den boze. "Neen, mijn waarde opponent" zal het klinken: "Deze zet was toch echt incorrect".


Sjef Rosier produceerde een regen van incorrecte zetten

Vrijdagavond waren er twaalf partijen te bewonderen in het Jan Ligthart gebouw en een veelvoud aan incorrecte zetten. Jan Geus mocht het opnemen tegen Jan Jansen. De laatstgenoemde offerde een stuk waarna het Jan Geus gelukte om te bewijzen dat het offer incorrect was.
Colleen Otten zag snel dat ook Peter Hamersma een incorrecte zet deed in de Siciliaanse opening.
In de partij tussen Patrick de Koning en Sjef Rosier regende het incorrecte zetten. Omdat Sjef er een aantal meer maakte dan Patrick ging het punt naar de witspeler. Paul koper speelde een sterke partij tegen Dirk Geels. Het had er alle schijn van dat Paul zou gaan winnen tot de een na laatste zet, die was namelijk van Paul en zeer incorrect. Dirk zag zijn kans en zette Paul mat.
Floor Schoone, Piet Lanser en Andries Kouthoofd bliezen ook hun partijtje mee in de incorrecte zetten. Zij moesten de vlag strijken tegen respectievelijk Peter Groeneweg, Kees Giesberts en Linda de Groot.
Wie een incorrecte zet overleefde was Andries Visser. In zijn partij tegen koploper Sinclair Koelemij kwam hij even in de verdrukking maar wist de partij te kantelen. Op een gegeven moment kon hij Sinclair zelfs mat zetten. Andries koos tot verbazing van de omstanders, kenners van incorrecte zetten, echter een andere strategie. In plaats van mat in één koos hij voor een matnet in vijf zetten meer. Hoezo incorrect? Winnen is winnen.

Sjef Rosier