Voordat de vlag valt

Keizercompetitie ronde 18

Het was afgelopen vrijdag weer gezellig druk in het Jan Ligthart gebouw aan de Eksterlaan. Een tweeëntwintigtal schakers voerde hun strijd op de vierenzestig velden waarbij de eerste partijen binnen negentig minuten al beslist waren en anderen zich tot half twaalf nog in het zweet moesten denken.
Johan van Velthuijsen mocht als eerste de stukken in de doos doen. Nieuwkomer Guido de Waal moest het afleggen tegen Johan. Dirk de Waal, ook een nieuwe strijder op de vierenzestig velden, deed het beter, hij won van Marcel van de Kroft. Met deze overwinning nestelt hij zich in de top dertig en gaat daarbij al wat geroutineerde spelers voorbij. De jeugdspelers Siebren Frolich en Gregory van den Ende speelden ook een snelle partij waarbij Siebren de overwinning naar zich toe trok. Iets meer werk had Wim Geels. In zijn wedstrijd tegen Hajo de Vries kreeg hij wat hulp van zijn tegenstander waardoor hij met een half punt méér naar huis kon dan zijn broer Dirk. Dirk Geels moest het opnemen tegen Sjef Rosier. Aanvankelijk stond hij met een pion meer, maar omdat Sjef zijn dame in de stelling van Dirk kon schuiven en een stuk dreigde te winnen moest Dirk via eeuwig schaak genoegen nemen met een remise. Ook André Kunst en Sinclair Koelemij remiseerden evenals Ingmar en Andries Visser. Hoe hoger in de ranglijst hoe sneller een puntendeling zou je kunnen vermoeden. Die puntendeling zat er niet in voor Peter Hamersma, hij werd het slachtoffer van het altijd opportunistische spel van Sebastiaan van Westerop.


Patrick de Koning ging tegen Jan Geus door zijn vlag

De strijd tussen de Dickies viel uit in het voordeel van Dick Kruijff. De routine won het weer van de jeugdige overmoed. Özden Tuna had erg veel werk tegen René Koens. Heel laat op de avond, de speelzaal was al bijna leeg, moest René zijn Koning neerleggen en de punten aan zijn tegenstander laten. De laatste speler die zijn punten binnen dacht te halen was Patrick de Koning. In zijn partij tegen Jan Geus wist hij zijn stukken in een bijna gewonnen positie te zetten. Bijna, want schakers krijgen maximaal drie en een half uur de tijd om het spelletje uit te spelen. En geen minuut meer. Helaas voor Patrick had hij meer minuten nodig en ging hij door zijn vlag. Het punt ging naar Jan en Patrick mag zijn gram nog eens gaan halen tijdens het snelschaak van volgende week. Dan heeft hij trouwens veel minder tijd.

Sjef Rosier