Kijk Uit 1 geeft winst weg tegen Euwe 3!

Kijk Uit 1 - Euwe 3    3½ - 4½

Zaterdag 16 maart 2002 was een mooie lentedag. De zon scheen lekker en het was praktisch windstil. Op deze dag moest het eerste van Kijk Uit aantreden tegen hekkensluiter Euwe 3. Op papier hadden wij een goede kans om de twee wedstrijdpunten binnen te halen en ons te consolideren in de derde klasse C van de landelijke schaakbond. Dit soort wedstrijden zijn echte vier punten wedstrijden d.w.z. bij winst sta je veilig bij verlies moet je oppassen. 
De tegenstanders waren ruim op tijd aanwezig en om precies twaalf uur werden de klokken ingedrukt. Doordat Arent van Nieukerken nog beschikbaar was, kon Kijk Uit met zijn sterkste opstelling aantreden. 
Dat er iets vreemds in de lucht hing, bleek al snel toen alle spelers enkele openingszetten hadden gedaan. Op een aantal borden werd onmiddellijk afgeweken van de theorie en werden onbekende paden betreden en onstonden vreemde, soms scherpe stellingen. 
Peter van Nieuwenhuizen speelde met de zwarte stukken aan bord 1 een Caro-Kann variant, maar zijn tegenstander zorgde direct voor veel spektakel door met g4 in de aanval te gaan. Arent van Nieukerken aan bord 2 speelde een "normale" Siciliaan, waar het altijd lastig is om te voorspellen wie er beter staat. Na een pionoffer van Arent kwam er meteen actie in de stelling. Aan bord 3 speelde Cor Dekker met zwart de volgende openingszetten 1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pc3 c5, dit soort varianten kunnen heel scherp worden, maar Cor zijn tegenstander hield de stelling (zeer) rustig. André kreeg vanuit de opening een interessante stelling en koos al snel voor een aanval met h4-h5 en kreeg daardoor meer ruimte. Colleen Otten speelde de opening rustig, maar zij mist op dit moment het zelfvertrouwen om het hoogste niveau te bereiken. Sebastiaan van Westerop is altijd een aardige publieksspeler: je weet nooit als toeschouwer wat hij nu eigenlijk echt van plan is en dat maakt het meestal boeiend. Al in het begin van de opening speelde hij zijn loper naar d3 (vóór pion d2) en kreeg al snel de dubbelpion d2, d3. Sinclair Koelemij kwam met de zwarte stukken wat gedrukt uit de opening. Zijn tegenstandster had met de witte stukken een ruimte voordeel opgebouwd en was duidelijk van plan op aanval te spelen. Aan het laatste bord speelde Nikolai Drel tegen Martin de Koning (die vorig jaar nog bij Kijk Uit speelde). Nikolai zorgde voor een nogal dichte stelling, doordat hij met zijn pionnen de koningsvleugel en het centrum vastschoof en het duel zich uiteindelijk op de damevleugel zou concentreren.
Na twee uur zag alles er nog aardig uit voor Kijk Uit en al naargelang de wedstrijd vorderde leek de overwinning in zicht te komen. Aan de borden 1, 4, 6 en 7 hadden we aardige stellingen en aan de andere borden stond het minstens gelijk. 
Aan bord 1 offerde Peter zijn tegenstander onverwacht een dame tegen twee lopers. Een uiterst dubieus offer, waardoor Peter de partij heel snel naar zich toe kon trekken en na 2½ uur het eerste winstpunt kon binnenhalen (1 - 0). Ook Sinclair had in een zeer scherpe, open stelling een kwaliteit gewonnen en stond beter, maar door enkele mindere zetten van zijn kant sloeg de partij om en uiteindelijk verloor Sinclair tegen de verwachting in de partij (1 - 1). Colleen offerde een pion, maar kon hiervoor niet voldoende tegenspel ontwikkelen, waardoor de tegenstander uiteindelijk een vrijpion kon creëren. Toen zij vervolgens de kwaliteit verloor werd de druk te groot en verloor zij de partij (1 - 2). 
U ziet het, alles liep anders dan verwacht en schaakuitslagen blijven moeilijk te voorspellen (schaaktoto?). Arent had inmiddels zijn geofferde pion terug en kreeg een remiseaanbod, maar gezien de veranderingen aan de borden besloten we om door te spelen. Dat dit een goed besluit was, bleek kort na het verlies van Sinclair toen Arent door een aantal zwakke zetten van zijn tegenstander een winstvariant wist te bedenken en het punt binnenhaalde. De stand was weer gelijk 2 - 2. Aan bord 6, waar Sebastiaan speelde ging het totaal mis. Als teamleider weet je vaak niet wat er in de mensen omgaat tijdens een schaakpartij en zeker niet welke plannen Sebastiaan heeft. Je houdt alle borden goed in de gaten, maar plotseling is iemand een stuk kwijt en - u begrijpt het al - dat is teveel om nog een deuk in een pakje boter te slaan. Ook voor Sebastiaan was dit teveel, al moet gezegd worden dat hij alles uit de kast trok om zijn tegenstander tot een blunder te verleiden, maar helaas het werd 2 - 3 voor Euwe. 
Inmiddels had André de grip op het spel verloren en kreeg zijn tegenstander een gemene (vrij)pion, en een toren op de 2e rij waardoor hij uiteindelijk moest capituleren (2 - 4). De winst voor Euwe 3 bereikten zij door remise door herhaling van zetten te claimen aan bord 3, waar Cor een eindspel van dame-loper tegen dame-paard en zes pionnen had gekregen. In de tijdnoodfase was reeds twee maal dezelfde stelling ontstaan en op de 41e zet zou de speler van Euwe 3 voor de derde maal dezelfde stelling krijgen (2½ - 4½). Objectief was de stelling remise, maar bij een stand van 2 - 4 achter speel je graag nog even door als teamleider. Nikolai had een dame tegen een toren en een loper en een goede stelling. Zijn tegenstander moest in de tijdnoodfase zeer behoedzaam manoeuvreren, want ander zou stuk verlies onvermijdelijk worden. Na de tijdnoodfase speelde Nikolai zeer gedegen hetgeen resulteerde in winst van de partij. Hierdoor werd de eindstand 3½ - 4½ in het voordeel van Euwe 3. 
Het wordt voor Kijk Uit 1 nog een spannende competitie, omdat Arent van Nieukerken niet meer beschikbaar is, Colleen Otten nog niet haar vorm terug heeft, en wij nog "4-punten wedstrijden" moeten spelen.

Gedetailleerde uitslagen

Kijk Uit 1 (1967)   -   Euwe 3 (1952)   3½ - 4½
P. van Nieuwenhuizen   (2008) - P.van Sonderen (1848) 1 - 0
A. van Nieukerken (2008) - A. van de Brink (2045) 1 - 0
C. Dekker (2004) - O.van Keulen (1894) ½ - ½
A. Kunst (1982) - R. Ritzema (1987) 0 - 1
C. Otten (2104) - W. Haselager (2097) 0 - 1
S. van Westerop (1857) - W. Nijenhuis (1867) 0 - 1
S. Koelemij (1909) - L. Boszhard (1917) 0 - 1
N. Drel (1863) - M. de Koning   (1964) 1 - 0

Teamleider Peter Hamersma